Aktuality

Propojení akvakultury a bioplynových technologií v Zambii

Projekt “Through Biogas Technology Towards Higher Resilience of the Communities in Western Province of Zambia” představuje výsledky svých aktivit v Zambii. V Zambii se obyvatelstvo často potýká s nedostupností či nedostatkem energetických zdrojů.  Většina lidí je tak závislá na postupech, které nejsou energeticky dlouhodobě udržitelné. Zodpovědnost za zajištění tradičních zdrojů energie (nákup dřevěn?ého uhlí, sběr palivového dřeva) nesou ve většině případů ženy a dívky, které se tak často nemohou věnovat vzdělávání a/nebo jiným seberealizačním aktivitám. 

V zahradě belgického velvyslanectví v Maroku vykvetly naroubované rostliny, které symbolizují důvěrné spojení mezi severem a jihem

Patrick Van Damme je nejen jedním z předních expertů na tropické zemědělství a etnobotaniku, ale je také jedním z mála zahraničních vědců, kteří stojí v čele českého akademického pracoviště, od roku 2021 je děkanem Fakulty tropického zemědělství na ČZU. Ještě za svého působení na Gentské univerzitě byl on a jeho tehdejší asistent Emiel požádán o spolupráci známým belgickým umělcem Ericem van Hovem, aby se podílel na výzdobě zahrady nového belgického velvyslanectví v Maroku.  

Pozvánka na TANEČNÍ WORKSHOP – ANGOLSKÝ TANEC KIZOMBA na FTZ

Rádi bychom vás pozvali na 4hodinový workshop, který povede José Pina Paulino, absolvent Fakulty tropického zemědělství a skutečný ambasador angolské taneční kultury. José nyní vede i klub afro-karibských a latinskoamerických tanců na FTZ. 

Workshop je určený pro zkušené tanečníky i úplné začátečníky.  

Datum: 15. května 

Čas: 16:30 hod. 

Místo konání: Vestibul FTZ 

Na seminář s Josém je třeba se předem přihlásit - pro více informací můžete použít níže uvedený QR kód a nebo kontaktovat Josého (776 336 191) - @kizombavrudne. 

Cena tanečního workshopu je 600 Kč/osoba při platbě předem, nebo 800 Kč na místě.  

Následná Kizomba party začíná ve 20:30 a příspěvek je 150 Kč.  

Všichni zaměstnanci fakulty a studenti jsou vítáni! 

Expedice do horských oblastí západního Balkánu:

Posílení dlouhodobé udržitelnosti sběru a komercializace místních léčivých a aromatických rostlin. V březnu 2024 se zástupci Fakulty tropického zemědělství ve spolupráci s kolegy z Rhine-Waal University (Německo) a University of Gastronomic Sciences (Itálie) vydali na expedici

Klimatická změna a její dopad úrodu

Vegetační období díky mírným zimám u nás začíná dříve.  Ranní mrazy ale zůstávají a mají devastující dopad na plodiny, což se projevilo také v uplynulých dnech. Tomuto tématu se věnovala speciální příloha Hospodářských novin – Zemědělství a lesnictví, jejíž součástí je komentář profesora Bohdana Lojky z FTZ, který osvětluje, jak se měnící se podnebí může promítnout i do naší zemědělské praxe.

„Největší problém jsou jarní mrazíky. Ty u nás zůstanou a pravděpodobně budou i častější,“ říká profesor Bohdan Lojka z Fakulty tropického zemědělství na ČZU. Tím, že vegetační období začíná rok od roku dříve, se přízemní mrazíky stávají stále častějším ohrožením úrody. V naší zeměpisné šířce jsou totiž ve srovnání s jižními oblastmi delší noci a to způsobuje, že na jaře navzdory celkovému oteplení klesnou občas noční nebo brzké ranní teploty pod nulu a ohrozí rostliny, které se mezitím začaly probouzet a kvést. Tradičně to má devastující dopad na úrodu meruněk a broskví, s prodlužováním vegetační sezony se to ale může týkat stále většího počtu pěstovaných plodin.

 

Celý článek si můžete přečíst na tomto odkaze: https://archiv.hn.cz/c1-67307910-vinohrad-nahoru-pastviny-dolu-klimaticka-zmena-zahybe-s-lokalitami-zemedelske-produkce, kde je také dispozici ke stažení celá speciální příloha HN.

Letní škola 2024 v Kambodži

Fakulta tropického zemědělství oznamuje možnost přihlásit se na Letní školu 2024 v Kambodži, jejímž tématem jsou: "Zemědělsko-potravinářské systémy směřující k zeleným technologiím a soběstačnosti". 

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.